Socio-culturele activiteiten

Vuslat is een vereniging die tracht om de socio-culturele behoeften van haar leden te vervullen. Door middel van dialoog en samenwerking promoot Vuslat het wederzijds begrip tussen de verschillende culturen en levert een actieve bijdrage aan de sociale cohesie in de samenleving en dit door bruggen te bouwen tussen de gemeenschappen in onze samenleving. Anderzijds levert het centrum ook een positieve bijdrage aan het kleurrijk samenleven via het organiseren van een brede waaier aan culturele en sociale activiteiten, die de vriendschap tussen de lokale gemeenschappen zal versterken, zoals cultuuravonden, ladies coffee nights, traditionele ontbijten, vriendschapsdiners, enz.

Traditionele Brunches

In het gemeenschapscentrum Vuslat wordt er 1 keer per maand een brunch georganiseerd, waarop de buurtbewoners uitgenodigd worden. De brunch van de maand is tyisch voor een welbepaalde cultuur; iedere keer wordt een andere bevolkingsgroep uit de gemeente ontvangen om samen een brunch voor te bereiden die eigen is aan hun cultuur of land van herkomst. Zo komen de verschillende lokale bevolkingsgroepen in contact met elkaar komen en kunnen ze ook kennismaken met de bewoners van dezelfde wijk op een gezellige manier.

Cultuuravonden

Naast deze kennismakingsmomenten hebben we nog een activiteit die een bevorderlijk effect heeft op interculturaliteit in de samenleving, nl. de cultuuravonden.  Hierop ontvangen we telkens een vereniging van een andere gemeenschap uit Genk, die ons hun land van herkomst en cultuur komen voorstellen. Met deze activiteiten krijgen onze leden de kans om kennis te maken met verschillende bevolkingsgroepen en omgekeerd leren de leden van de gastverenigingen onze cultuur beter kennen.

Ladies Coffee Nights

ladies-coffee-night-in-vuslat-genk-id2Regelmatig houden we ook `Ladies coffee nights´, waarop we onze buren uitnodigen, om de sociale contacten in de wijk te verbeteren. We komen samen met onze leden en de buurtbewoners om samen Turkse koffie te drinken en ondertussen de vriensdchapsbanden kunnen versterken met aangename gesprekjes. Daarnaast hebben we ook verschillende praatgroepen, die regelmatig bijeenkomen en allerhande thema´s bespreken.`

 

 

Jaarlijks Cultuur- en Kinderfestival

DSC_0037Vuslat organiseert elk jaar in de maand mei een Cultuur- en Kinderfestival, waar een spektakel van verschillende culturele shows, kunst en sport worden tentoongesteld.  Er wordt een centraal groot podium opgezet voor de muziek- en folkloregroepen die optreden, en diverse standen met traditionele lekkernijen, kunstwerkjes zoals kalligrafie en handwerk, boeken, speelgoed, enz. De muziek- en dansvoorstellingen worden uitgevoerd door groepen met verschillende achtergronden, o.a. Marokkaanse, Italiaanse, Turkse en Griekse artiesten.

Ook zijn er recreatieve activiteiten voor kinderen, zoals sportwedstrijden, toneelstukjes, een clown, een springkasteel enz. Kortom, een vermakelijk evenement, bestaande uit diverse shows en activiteiten, dat de verschillende gemeenschappen in de multiculturele samenleving met elkaar samenbrengt.