iftaravonden brengen mensen bijeen, rond een rijk gevulde tafel

‘Samen eten is olie voor de vriendschap’, aldus schrijver Felix Timmermans. En gelijk heeft hij. Mensen samen aan tafel gaan met elkaar in gesprek en leren elkaar zo beter kennen. Hierbij vergeten ze voor even elkaars verschillen en gaan ze op zoek naar gelijke grond. Ongeacht de achtergrond van het individu, iedereen is welkom.

Met deze denkwijze werd dit jaar voor de tweede keer het project iftarmee georganiseerd, met als doel het samenbrengen van mensen en het opbouwen van duurzame vriendschappen. Het concept is simpel: geïnteresseerden schrijven zich in om een iftaravond bij te wonen. Kort daarop worden ze gekoppeld aan vrijwillige gastgezinnen. Zo ontstaat een soort blind date tussen moslims en niet-moslims.

Ook onze provincie nam deel aan het project. Gastfamilies stelden hun hart en huis open in Beringen, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Maasmechelen, Genk, Hasselt, Diest en Mol. In totaal werden er meer dan 70 iftars georganiseerd, met meer dan 150 genodigden, een verdubbeling ten opzichte van de eerste editie.

Deze editie mocht veel bekende gezichten opnieuw verwelkomen, maar ook onbekenden schreven zich in. Het enthousiasme van de deelnemers bewijst dat veel mensen bereid zijn om in dialoog te treden. Door de grote vraag organiseren we met plezier een derde editie voor volgend jaar, maar we willen alvast een dikke merci geven aan alle ingeschrevenen en onze vrijwilligers die van dit project een succes maakten.